Liberalen willen zware portefeuilles Commissie
Foto: belga
De liberalen willen dat de liberale commissarissen in de Europese Commissie zware portefeuilles krijgen indien alle topfuncties onder christendemocraten en socialisten worden verdeeld. 'Niet alleen voor Karel De Gucht', stelde Europees parlementslid voor Open VLD Dirk Sterckx zondag in De Zevende Dag.

De Europese christendemocraten leveren nu al de voorzitter van het Europees parlement (Jerzy Buzek) en de Europese Commissie (José Manuel Barroso). De EVP eist ook de functie van de voorzitter van de Europese Raad op, een post waarvoor premier Herman Van Rompuy kans maakt. De resterende topfunctie, de Europese minister van Buitenlandse Zaken, zou dan naar de socialisten gaan. Daardoor zouden de liberalen niets krijgen.

Compensaties

'Ik heb daar een probleem mee', gaf Sterckx zondag aan. Hij eist in dat geval compensaties. Die kunnen er komen bij de verdeling van de portefeuilles in de nog samen te stellen Europese Commissie. Sterckx wil dat niet alleen partijgenoot en huidig commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Karel De Gucht zwaardere bevoegdheden krijgt. Dat moet het geval zijn voor de liberalen in het algemeen in de Europese Commissie.

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) wees erop dat ook de vrouwen uit de boot dreigen te vallen, terwijl er volgens haar toch genoeg bekwame kandidaten zijn.

'Kleurloos figuur'

Open VLD, SP.A en LDD wezen erop dat Europa voor de voorzitter van de Raad niet op zoek is naar een sterk figuur. 'Men is op zoek naar een kleurloos figuur waar niemand tegen is', zei Van Brempt. 'Sarkozy wil een saaie piet die naar hem luistert en dat is Van Rompuy', aldus LDD'er Derk-Jan Eppink. Volgens Sterckx is dat ook niet echt een probleem, omdat de voorzitter van de Europese Commissie de sterke man moet zijn.