Dat CD&V opnieuw de eerste minister levert indien Herman Van Rompuy naar Europa vertrekt, is helemaal geen automatisme. Dat zegt Open VLD'er Dirk Sterckx. De liberaal wees er zondag in De Zevende Dag op dat de liberalen de grootste politieke familie zijn.

In De Zevende Dag debatteerden de Europese parlementsleden Ivo Belet (CD&V), Dirk Sterckx (Open VLD) Kathleen Van Brempt (SP.A) en Derk-Jan Eppink (LDD) over de nakende benoeming van de Europese president en de minister van Buitenlandse Zaken. Zowat iedereen was het erover eens dat premier Herman Van Rompuy een goede kans maakt.

Belet benadrukte dat CD&V kandidaat is om een opvolger voor Van Rompuy te leveren, maar wou niet ingaan op de vraag wie dat moet worden. 'Tot nader order is Van Rompuy nog niet vertrokken', stelde hij.

Volgens Sterckx is het echter geen uitgemaakte zaak dat de christendemocraten opnieuw aan zet zijn. Hij beklemtoonde dat MR en Open VLD in de Kamer de grootste politieke familie zijn.

CD&V is niet te spreken over het veto dat de krant Le Soir uitsprak tegen Leterme. 'Het zijn niet de hoofdredacteurs die bepalen wie premier wordt. Zo zit onze democratie niet in elkaar', klonk het.

Volgens Van Brempt dient de heisa rond Van Rompuy vooral als campagne. 'Dit was een zeer goede campagne', zei de SP.A'ster cynisch. Voor LDD is het tijd dat er nu verkiezingen komen. Het gaat immers al om de vierde premier sinds de verkiezingen van 2007', stelde Eppink.