Berlijn herdenkt val van de Muur
Foto: reuters

Berlijn maakt zich op voor de herdenking van de val van de Muur op 9 november 1989. Zaterdag stroomden al duizenden mensen, waaronder veel buitenlandse toeristen, naar de Duitse hoofdstad toe om een nagebouwde muur in dominostenen te bewonderen.

De nagebouwde muur van duizend 2,3 meter hoge dominostenen wordt maandag ten val gebracht, precies twintig jaar na de historische gebeurtenis. De muur in de buurt van de Brandenburg Tor en het Rijksdaggebouw is 1,5 kilometer lang. Duitse studenten hebben de dominostenen kleurvol geschilderd.

Vandaag ontvangt bondskanselier Angela Merkel de voormalige leider van de Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov. Bij de officiële herdenking maandag is Gorbatsjov een van de eregasten. Ook de Britse premier Gordon Brown, de Franse president Nicolas Sarkozy, de Russische president Dmitri Medvedev en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zijn maandag bij de officiële herdenking van de partij.

Merkel zei dat de dag waarop de Berlijnse Muur viel ‘het leven van vele mensen ingrijpend heeft veranderd, waaronder ook haar eigen leven’.

In het Mauerpark in Berlijn werden zaterdag de eerste gedenkzuilen onthuld voor personen die aan de grens om het leven zijn gekomen. De komende jaren moet er voor alle minstens 136 doden een monument worden opgesteld. Het waren vooral vluchtelingen die tussen 1961 tot 1989 tijdens hun poging het vrije Westen te bereiken door grensbewakers werden doodgeschoten.