Burgemeester dood bij aanslag op markt  in Peshawar
Foto: epa

Bij een zelfmoordaanslag in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, zijn zondag minstens twaalf mensen om het leven gekomen, waaronder de burgemeester van Adizai. Tientallen anderen raakten gewond. Een Talibanwoordvoerder eiste de verantwoordelijkheid op.

De zelfmoordaanslag was gericht tegen Abdul Malik, de burgemeester van Adizai, die aan het hoofd stond van een militie tegen de Tabilan. De man is bij de aanslag om het leven gekomen.

Adazai ligt zo'n zestien kilometer ten zuiden van Peshawar, de grootste stad in de Pakistaans-Afghaanse grensregio. Burgemeester Abdul Malik had onlangs een militie opgericht om de strijd aan te binden met Pakistaanse Taliban. Hij had al diverse aanslagen overleefd sinds hij zich tegen de militanten had gekeerd, zei een politiewoordvoerder.

De dader trof bezoekers die hoopten een geit te kopen voor het aanstaande islamitische Eid-festival. Zeker 25 mensen raakten gewond. Van verscheidene onder hen werd de toestand kritiek genoemd.

Wraak

Malik was aanvankelijk pro-Taliban, maar stapte over naar de regering en vormde een plaatselijke burgerwacht. Talibanwoordvoerder Omar zei dat plaatselijke strijders de aanval uit vergelding hadden uitgevoerd.

De Taliban hebben hun operaties in Pakistan geïntensiveerd sinds een offensief van het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan. De laatste weken kwamen meer dan driehonderd burgers en veiligheidstroepen om bij aanslagen.

Volgens het leger zijn sinds medio oktober honderden rebellen gedood. Zondag zouden zeker twintig vijandelijke strijders zijn omgebracht. Er zouden acht soldaten gewond zijn geraakt.