'Tom Cruise praat in op asbakken'
Foto: photo news

In een nieuw boek over Scientology beschrijft auteur Marc Headly enkele merkwaardige ervaringen die hij meemaakte tijdens de 15 jaar dat hij bij de sekte aan de slag was. De krant The Village Voice kon het boek, Blown for good, al inkijken en sprak met Headly onder meer over Tom Cruise, een vooraanstaand aanhanger van Scientology die er wel zeer merkwaardige gewoontes blijkt op na te houden.

In 1990, kort nadat hij begon te werken in het hoofdkwartier van Scientology in Los Angeles, mocht Headly op bezoek bij acteur Tom Cruise. Die was toen amper 28 maar had wel al tal van kaskrakers zoals Top Gun, Born on the Fourth of July en Days of Thunder ingeblikt. De acteur moest zich echter nog vervolmaken in het winnen van zieltjes voor Scientology en wie beter om op te oefenen dan een nieuwkomer zoals Headly?

Aan de Village Voice vertelt Headly dat hij te maken kreeg met de zogenaamde 'hogere indoctrinatie training routine'. 'Daarbij kwamen onder meer een fles en een boek kijken', getuigt Headly. Cruise liet hem bijvoorbeeld inpraten op een boek, zodat dat boek zou gaan staan of zitten. 'Je moest hetzelfde doen met een fles. Je praat ertegen. En met een asbak ook. Je zegt tegen de asbak 'ga in die stoel zitten'. En vervolgens plaats je de asbak in de stoel. En dat doe je uren aan een stuk.'

De bedoeling was volgens Headly om je wil op te leggen aan de asbak. 'Om je mogelijkheid om zaken in de hand te houden, te versterken.'

Headly's boek beschrijft wel meer dergelijke bevreemdende situaties en schetst ook een weinig fraai beeld van Scientology-leider David Miscavige. Maar Headly lag sowieso al niet meer in de bovenste la bij de sekte: in 2005 werd hij beschuldigd van het verduisteren van geld en dreigde hij in een "rehabilitiatie project" terecht te komen - een gevangenis, zeg maar. Hij zag de bui echter hangen en ontvluchtte de sekte.

In de nasleep van zijn vlucht diende hij ook nog een klacht in tegen Scientology, omdat men hem te weinig - of helemaal niets - zou betaald hebben voor alle werk dat hij al die jaren presteerde. Het proces daarover zou volgend jaar zijn beslag moeten krijgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig