Ouders Layla aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen
Foto: Bert Hulselmans

De ouders van Layla Hachichi, de moslimtiener die in onduidelijke omstandigheden stierf, zijn vorige week aangehouden. Dat meldt hun advocaat. Eerder werd al een gebedslezer aangehouden in de zaak.

De ouders van het meisje worden ervan verdacht als mededader opzettelijke slagen en verwondingen te hebben toegebracht aan hun dochter. Hun aanhouding werd dinsdag door de raadkamer bevestigd en de ouders hebben inmiddels beroep aangetekend tegen die beslissing.

Hachichi uit de Antwerpse wijk Dam overleed op zaterdag 10 oktober in het huis van haar ouders. De scholiere van het zesde jaar kantoor van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen kwam om het leven als gevolg van zware brandwonden die ze thuis had opgelopen. Maar hoe ze die brandwonden heeft opgelopen, is tot op vandaag onduidelijk.

Gebedsgenezer

Volgens hun advocaat, meester Johan Platteau, hadden de ouders een gebedsgenezer in de arm genomen, omdat ze geloofden dat het meisje door kwade geesten of duivels bezeten was. Hij ontkende formeel dat haar lesbische geaardheid er iets mee te maken had, want daar was de moeder al lang van op de hoogte.

'Ze had buikklachten, at of dronk niet meer en trok rare gezichten. Ook het meisje zelf geloofde dat er iets kwaads in haar gekropen was. Jammer genoeg deden ze meteen een beroep op de gebedsgenezer in plaats van op een gewone dokter', zegt Platteau.

Heet water

De gebedsgenezer, die eerder al werd aangehouden, had meerdere sessies met het meisje bij haar thuis in de Antwerpse wijk Dam. Volgens zijn advocaat las hij alleen gebedsverzen voor, maar de ouders betwisten dat. 'De moeder heeft ook gezien hoe hij heet water over haar heen goot', zegt meester Platteau. Het meisje had over 9 procent van haar lichaam brandwonden. Of ze daaraan ook gestorven is, is nog niet duidelijk. Het gerecht houdt momenteel met verschillende pistes rekening. De wetsgeneesheer heeft zijn bevindingen nog niet bekend gemaakt.

Meester Platteau benadrukt dat zijn cliënten alleen het beste met hun dochter voorhadden. 'Ze hebben haar nooit pijn of kwaad willen doen. Zelfs toen het meisje achteruit ging, dachten ze echt dat dat door de duivel kwam. De moeder had ook schrik dat als ze de politie over de rol van de gebedsgenezer vertelde, hij de kwade geesten op de andere kinderen zouden laten overgaan. Daarom durfde ze aanvankelijk niets te zeggen.'

Over twee weken verschijnen de ouders voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die moet oordelen of ze al dan niet aangehouden blijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig