Jeugdhuizen zullen voortaan een eenvoudig, uniform en op maat gesneden tarief aan auteursrechtenvereniging SABAM moeten betalen voor hun muziekgebruik. SABAM maakte woensdag via een persbericht het samenwerkingsakkoord bekend met Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, dat de Vlaamse jeugdhuizen en jongerencentra vertegenwoordigt.

Het tarief zal beter aansluiten met de praktijk in de jeugdhuizen, luidt het. Volgens SABAM komt het akkoord tegemoet aan de wensen van beide partijen.

Zo wordt de administratieve aangifteprocedure eenvoudiger voor de auteursrechtenvereniging en kunnen jeugdhuizen rekenen op een grotere financiële ruimte om jong talent op het podium te zetten. Jeugdhuizen die regelmatig evenementen organiseren met een lage toegangsprijs van maximaal 2,5 euro, zullen die activiteiten met een specifiek jaartarief kunnen regelen.

Maandelijks zullen de jeugdhuizen SABAM op de hoogte brengen van hun activiteiten via een elektronisch standaarddocument. Voorheen moesten ze voor elk evenement een afzonderlijke, papieren aangifte invullen.

Na zes maanden zullen SABAM en Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen het nieuwe akkoord evalueren