N-VA heeft in het kader van het belangenconflict dat is ingeroepen door het parlement van de Duitstalige gemeenschap tegen de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, niet enkel de Duitstalige gemeenschap, maar ook het Brussels Parlement gedagvaard. Dat heeft Kamerlid Ben Weyts (N-VA) bevestigd. Volgens de MR is dit een 'separatistisch manoeuvre van de N-VA'.

Afgelopen weekend liet Vincent De Wolf, MR-fractieleider in het Brusselse parlement, hierover een ballonnetje op op de Franstalige zender Télé Bruxelles. De Wolf zei te vrezen dat het de bedoeling is om in de toekomst het Brussels Hoofdstedelijk Parlement te verhinderen een belangenconflict tegen BHV in te roepen.

N-VA Kamerlid Weyts bevestigt dat de ingediende procedure deze intenties heeft. 'Wij hebben een procedure opgestart bij de rechtbank van eerste aanleg, in de hoop dat de rechter het belangenconflict over BHV ingeroepen door het Duitstalig parlement 'zonder waarde' verklaart. Meteen hebben we hierbij ook het Brusselse parlement gedagvaard, omdat we willen dat de rechter verklaart dat ook het Brussels parlement niet gerechtigd is om een belangenconflict in te dienen.'

Want volgens Weyts gaan in het Brussels parlement nu al stemmen op om binnen vier maanden 'nog meer tijd te winnen' en het dossier BHV 'te blokkeren' in plaats van overleg te plegen.

N-VA stapte eerder al naar het Grondwettelijk Hof tegen het vorige belangenconflict dat tegen het splitsingsvoorstel was ingeroepen, maar dat verklaarde zich toen onbevoegd. 'De rechtbank van eerste aanleg is ons laatste wettelijk instrument', lichtte Weyts toe.
 
'Separatistisch manoeuvre van N-VA'

MR-fractievoorzitter van het Brussels Parlement Vincent De Wolf veroordeelt de procedure die N-VA op 30 oktober jongstleden heeft gestart bij de Brusselse rechtbank en bestempelt de procedure als een 'separatistisch manoeuvre'. 

De Wolf vindt de dagvaarding van N-VA niet getuigen van een goede houding om tot een duurzame institutionele oplossing te komen. De liberaal meent daarentegen dat 'elke vertraging die kan vermijden dat België zonder regering komt te zitten terwijl ze de Europese Unie moet voorzitten, wenselijk is'. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig