De uitbaatster van de crèche De Zeven Dwergen in Mechelen, die vorige week veroordeeld werd voor onopzettelijke doding van de 4 maanden oude baby Milan, zal haar crèche toch verder blijven uitbaten. Dat kan omdat ze in beroep gaat tegen het vonnis. Zolang de beroepsprocedure loopt, is de veroordeling opgeschort en kan ze verder kinderen opvangen. Dat bevestigt Kind en Gezin.

 

 De vrouw kreeg vorige week voor de correctionele rechtbank in Mechelen een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden, een geldboete en een verbod om nog met kinderen jonger dan 3 jaar te werken. De rechter achtte haar schuldig aan onopzettelijke doding en schuldig verzuim. Baby Milan stikte drie jaar geleden in zijn braaksel terwijl hij in de crèche De Zeven Dwergen verbleef.

Gisteren raakte bekend dat de uitbaatster in beroep gaat tegen de uitspraak. Tot er een uitspraak in beroep is, wordt de veroordeling opgeschort. Dat betekent dat de vrouw zolang verder baby’s kan opvangen.

 

 

Attest van toezicht ingetrokken

Kind en Gezin heeft wel het attest van toezicht van de crèche ingetrokken. "Tijdens het proces zijn dingen aan het licht gekomen die we voordien nog niet wisten, " zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. "Zo was er niet genoeg toezicht in de crèche en waren er te veel kinderen." Daarop trok Kind en Gezin het attest in.

In Vlaanderen kunnen zelfstandige crèches echter zonder attest van toezicht en zonder erkenning verder werken. Ze moeten zich alleen melden. "Voor de ouders betekent dit dat hun crèche geen toezicht krijgt van Kind en Gezin en dat ze de opvangkosten niet kunnen inbrengen in hun belastingen", zegt Du Bois.

Ze voegt eraan toe dat een nieuw decreet voor kinderopvang daar verandering in zou brengen. Het zou in de toekomst in Vlaanderen niet meer mogelijk zijn om een crèche uit te baten zonder erkenning of vergunning.