De tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen vindt zeker plaats. Dat heeft de onafhankelijke kiescommissie (IEC) zondag aangekondigd. Abdullah Abdullah, de uitdager van uittredend president Hamid Karzaï, maakte zondag bekend dat hij zich definitief terugtrekt uit de Afghaanse presidentsverkiezingen.

"We moeten de wet respecteren. De wet is duidelijk en bepaalt dat als geen enkele kandidaat 50 procent van de stemmen binnenhaalt bij de eerste ronde, er een tweede ronde moet plaatsvinden tussen de twee eerste kandidaten. Er komt dus een tweede ronde", zei kiescommissieleider Daoud Ali Najafi.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 20 augustus kwamen Karzaï en Abdullah als winnaars uit de bus, met respectievelijk 49,67 procent en 30,59 procent van de stemmen.

Abdullah, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, had zaterdag al met een boycot gedreigd als niet aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan die een eerlijke stembusgang moeten garanderen. Hij eiste onder meer het ontslag van de verantwoordelijke van de kiescommissie. Daar ging Karzaï niet op in. De uittredende Afghaanse president benadrukte zondag dat het volk van Afghanistan het recht heeft om te gaan stemmen.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is gepland voor 7 november.