Volgens vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) resten er slechts vier maanden om over BHV te onderhandelen. 'Er resten ons 100 dagen. De inzet is de toekomst van het land', verklaarde hij zondag op RTL-TVI.

 

Als het belangenconlfict van de Duitstaligen vervalt, is er theoretisch nog een laatste mogelijkheid om het dossier te vertragen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou dan nog kunnen tussenkomen. "Spelen met Brussel is spelen met de toekomst van het land," reageerde de Brusselse minister Emir Kir (PS) al op die mogelijkheid.

Wat BHV betreft, hameren de Franstaligen op een onderhandelde oplossing. De bal ligt in het kamp van CD&V, vindt Marcel Cheron (Ecolo), gemeenschapssenator. Hij wil weten wie het zal halen: premier Van Rompuy, "logischerwijs de sympathiekste" die "een echte politieke wil" tentoonspreidt, of Vlaams parlementslid Ludwig Caluwé, die pleit voor een snelle unilaterale splitsing van BHV.

Voor Didier Gosuin (MR-FDF) is het aan de Nederlandstaligen om geruststellende voorstellen te doen. "Het is degene die de schuur in brand steekt, die water moet aandragen om het te blussen," vindt hij.