Vakbonden en directie bij weefgetouwenfabrikant Picanol in Ieper zijn vrijdagnacht tot een ontwerpakkoord gekomen over het ontslag van veertig arbeiders. Door een regeling van brugpensioen op 52 jaar zullen er maar zeven naakte ontslagen vallen.

 Het akkoord werd bereikt na een marathonvergadering van zestien uur. In het begin van dit jaar sprak de directie nog over 45 ontslagen. Die 45 werden uiteindelijk herleid tot veertig ontslagen. Daarvan kunnen 33 mensen vanaf de leeftijd van 52 jaar op brugpensioen. Zowel voor de zeven naakte ontslagen als voor de bruggepensioneerden zijn er sociale begeleidingsmaatregelen voorzien bovenop de wettelijke ontslag- en aanvullende vergoedingen.

De situatie van Picanol is nog niet opgehelderd. Het ABVV spreekt van een orderboek dat er niet rooskleurig uitziet. Het bedrijf roept tot nader order nog altijd de tijdelijke werkloosheid voor de arbeiders in.

Op 28 oktober was er al een ontwerpakkoord rond de afvloeiing van 65 kaderleden en bedienden. Via de invoering van de regeling van brugpensioen op 52 jaar konden de naakte ontslagen bij de bedienden en kaderleden tot 21 mensen beperkt worden.