Vicepremier Guy Vanhengel is voorstander van een opschorting van de uitvoering van het Vlaamse decreet dat de inspectie van de Franstalige scholen in de Vlaamse rand rond Brussel aan de Vlaamse gemeenschap toewijst.

 

Tijdens de uitzending Controverse op RTL-TVi deed gemeenschapssenator Marcel Cheron (Ecolo) een oproep aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) om de uitvoering van het decreet op te schorten om het overleg tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap op gang te trekken.

Vanhengel, tijdens het televisiedebat vertegenwoordiger van Open Vld en Brusselaar, reageerde dat hij daar vanaf het begin voorstander van is. Ook hoopt hij dat de twee ministers van Onderwijs elkaar ontmoeten over het "organisatieprobleem", zoals hij het noemt.

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) reageerde alvast afwijzend op Vanhengels uitspraken: "Een decreet opschorten gaat niet, het is gestemd." Hij voegde toe dat overleggen over de uitvoering ervan wel kan, en dat minister Smet dat ook al heeft voorgesteld.