Als de communautaire onderhandelingen in maart niet tot resultaat leiden, dan zal de splitsing van BHV gestemd worden in de plenaire vergadering. Dat heeft Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) gezegd in een televisiedebat met FDF-voorzitter Olivier Maingain op RTBF.

Van Rompuy benadrukte dat onderhandelen prioritair is voor CD&V, maar dat het probleem in z’n geheel bekeken moet worden. "We gaan niet discussiëren over de uitbreiding van Brussel. De ambitie van Maingain is om verschillende gemeentes bij Brussel te voegen, geen sprake van." Hij erkent dat de onderhandelingen moeilijk zullen zijn. Volgens hem is het dossier "geradicaliseerd" sinds het door opeenvolgende belangenconflicten in de koelkast is gestopt.

Van Rompuy sluit een "geforceerde doorbraak" van het dossier niet uit, maar Maingain denkt daar anders over. "Niemand gelooft dat die geforceerde doorbraak er zal komen vlak voor het Belgische voorzitterschap van de EU," antwoordde hij. "Ik voorspel dat we naar de volgende federale verkiezingen gaan met dezelfde kieskring BHV." Maingain herhaalde dat hij de uitbreiding van Brussel pas zal aanhalen wanneer de splitsing van BHV ter sprake komt.

Van Rompuy verduidelijkte dat zijn partij niet kwaad of teleurgesteld is door de houding van de Duitstaligen, die een nieuw belangenconflict lanceerden. "Dat zijn de regels van het spel, we nemen er akte van, " besloot hij.