Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) vreest dat er op 7 november te weinig griepvaccins beschikbaar zullen zijn. Die dag moet de tweede vaccinatieronde tegen Mexicaanse griep van start gaan. Het Griepcommissariaat ontkent dat er te weinig vaccins voorhanden zijn.

 De vaccins tegen de Mexicaanse griep liggen momenteel opgeslagen in één centraal depot in Drongen. Ze worden eerst verdeeld in grote pakketten aan de groothandels, die ze dan onder de ongeveer 2.000 apotheken verdelen. Bij die apothekers hebben de huisartsen een bestelling geplaatst om te kunnen starten op zaterdag 7 november. Maar het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) vreest dat de verdeling niet snel genoeg kan gaan.

Volgens Rufij Baeke van het SVH hebben heel wat mensen al een afspraak gemaakt bij hun huisarts voor een vaccin. Het SVH vreest patiënten volgende week te moeten teleurstellen. "En mensen riskeren dan definitief af te haken", aldus de ondervoorzitter.

Het SVH vraagt ook nog dat apothekers en thuisverplegers dringend zouden kunnen gevaccineerd worden. "Voor deze categorieën moet niet gewacht worden tot zaterdag. Men zou een beroep kunnen doen op het overschot aan vaccins in de ziekenhuizen."

   Het Commissariaat Influenza benadrukt echter dat de vaccinatiecampagne zaterdag zonder problemen van start zal kunnen gaan. "Het Syndicaat zaait nodeloos onrust bij de meest kwetsbare patiënten. Ons land zal volgende zaterdag als één van de eersten in Europa kunnen starten met de vaccinatie."