De vraag van de Palestijnen aan Israël om de joodse kolonisatie in de bezette gebieden te stoppen, is een obstakel dat de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten blokkeert. Dat heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu zaterdagavond gezegd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton steunt Netanyahu daarin.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zaterdag in Abu Dhabi aan Clinton dat de Palestijnen de vredesgesprekken pas hervatten als Israël ophoudt met het bouwen van joodse kolonies. De Palestijnen eisen een bouwstop van joodse kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem voordat echte onderhandelingen over vrede en een tweestatenoplossing weer mogelijk zijn.

Clinton reisde nadien naar Israël en had daar een ontmoeting met Netanyahu. "Dit is een nieuwe eis, een wijziging in de politiek van de Palestijnen en dat helpt het vredesproces echt niet vooruit", repliceerde de Israëlische premier na het onderhoud met Clinton.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak op een persconferentie in Jeruzalem haar steun voor het standpunt van Israël uit. "Er zijn in het verleden nooit voorwaarden gesteld in het kader van vredesonderhandelingen", aldus Clinton. Ze riep de Palestijnen op om zo snel mogelijk de vredesonderhandelingen te hervatten.

Nadien reisde Clinton af naar Marokko voor gesprekken met Arabische leiders.