Abdullah neemt niet deel aan tweede ronde Afghaanse presidentsverkiezingen
Foto: ap

Abdullah Abdullah zegt dat hij niet zal deelnemen aan de tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen op 7 november.

In Kaboel vertelde hij dat hij die beslissing genomen heeft omdat zijn eisen, bedoeld om een eerlijke stembusgang te verzekeren, niet ingewilligd waren door de overheid en de verantwoordelijken voor de verkiezingen.

'Ik zal daarom niet deelnemen aan de verkiezing. Dit is een beslissing die ik niet lichtzinning genomen heb.' Hij roept zijn volgelingen echter niet op de verkiezingen te boycotten.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is voorzien voor 7 november. In die ronde zou Abdullah Abdullah het opnemen tegen uittredend president Hamid Karzaï. De eerste ronde werd nog gekenmerkt door geweld en vooral veel bedrog, in het voordeel van Karzaï.

Abdullah Abdullah eiste de voorbije dagen onder meer het ontslag van de verantwoordelijke van de kiescommissie en van provinciegouverneurs, om met een schone lei te kunnen starten.

 "Tweede ronde moet doorgaan"

De tweede ronde van de presidentsverkiezingenzeker plaatsvinden. Dat heeft de woordvoerder van Hamid Karzaï, de rivaal van Abdullah Abdullah, gezegd na de aankonding.

De uittredende Afghaanse president benadrukte zondag dat het volk van Afghanistan het recht heeft om te gaan stemmen. "We denken dat de verkiezingen zeker moeten plaatsvinden. Het proces moet afgerond worden", aldus zijn woordvoerder aan Al-Jazeera.