De Standaard wordt e-paper
Foto: tt

 Corelio toont op de Boekenbeurs een e-paper versie van De Standaard. Het gaat om een tijdelijk initiatief, maar in 2010 wordt het naar alle waarschijnlijkheid een commercieel product. Van 31 oktober tot en met 11 november kan De Standaard ook worden gelezen op een elektronische boekenlezer of e-reader. Deze zogenoemde e-paper versie van De Standaard biedt de integrale tekst van de krant, maar in een sterk vereenvoudigde layout die is aangepast aan de mogelijkheden van een e-reader.

 

Een e-reader is een apparaat dat bedoeld is om boeken en tijdschriften te lezen. Ze zijn al enkele jaren op de markt, maar pas onlangs is de prijs onder de 200 euro gezakt. Het aanbod van inhoud is nog erg beperkt, met in ons land slechts zo’n 4.000 titels. De meeste e-readers zijn uitgerust met een e-ink scherm, dat eruit ziet als papier, zeer weinig energie verbruikt en dat leesbaar is in alle lichtomstandigheden.

De Standaard e-paper kan worden gelezen op alle apparaten die het epub formaat van elektronische boeken kunnen weergeven, zoals toestellen van Sony, iRex en BeBook (maar op dit moment niet de Amazon Kindle).

“Het is ons voornemen om in 2010 een e-paper versie van De Standaard uit te brengen”, zegt algemeen hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Maar dat zou wel afhangen van de beschikbaarheid van betere e-readers: “De huidige generatie van e-readers geeft nog niet de gebruikservaring die we willen voor onze krant.” Corelio wacht op e-readers die gemakkelijker te bedienen zijn en die de krant automatisch kunnen downloaden via een draadloze internetverbinding.

De Nederlandse krant NRC Handelsblad is vandaag al verkrijgbaar in e-paper vorm. Ook NRC koos voor het epub formaat.

De Standaard e-paper is te zien op de boekenbeurs en kan tot 11 november gratis worden gedownload vanaf de website e-boek.org van Boek.be, de belangenvereniging van de boeksector.

De Standaard kan sinds 21 oktober ook worden gelezen op een Apple iPhone via een eigen iPhone app die verkocht wordt voor 3,99 euro.

Klik hier om de krant van vandaag te downloaden

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in