Brown steunt EU-kandidatuur Blair
De Britse premier Gordon Brown steunt de kandidatuur van Tony Blair voor het presidentschap van de Europese Unie. Dat heeft hij woensdag gezegd in het Britse parlement.

De vraag wie de eerste president van de Europese Unie (officieel: voorzitter van de Europese Raad) moet worden komt naar verwachting aan de orde op de EU-top die donderdag en vrijdag wordt gehouden in Brussel. Die president komt er als het Verdrag van Lissabon door alle EU-landen is ondertekend. Alleen Tsjechië moet dat nog doen.

Blair wordt al langer genoemd als kandidaat, net als onder anderen de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende, maar de Conservatieve Partij wil niet dat hij het wordt. Het Conservatieve Lagerhuislid Malcolm Rifkind zei dat zijn partij Europese leiders heeft laten weten dat het een ernstige vergissing zou zijn om Blair te kiezen.

'Hij is niet de juiste persoon voor de functie. Blairs achtergrond, bijvoorbeeld zijn steun voor de oorlog in Irak, maakt hem ongeschikt', zei Rifkind. In Groot-Brittannië worden uiterlijk in juni volgend jaar verkiezingen gehouden en het lijdt weinig twijfel dat de Conservatieven die zullen winnen van de Labourpartij van Brown en Blair.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in