Nordine Taouil:
Foto: wdk
De Antwerpse imam Nordine Taouil, die zondagavond bekendmaakte dat hij de Staatsveiligheid en minister van Justitie Stefaan De Clerck voor de rechter sleept, zegt dat hij in diverse media "gediaboliseerd" is door uitspraken van Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid. Dat werd maandag duidelijk gemaakt op een persconferentie in Wilrijk.

"De beweringen van mijnheer Winants als zou ik een extremistische moslim van salafistisch-wahabitische strekking zijn die actief militeert in salafistische kringen houden totaal geen steek. Ze zijn enkel bedoeld om mij en mijn gezin in een slecht daglicht te plaatsen", klonk het.

"Zo werd mijn vrouw door Kind & Gezin uit haar functie als onthaalmoeder gezet. Ook mijn kinderen lijden enorm onder de valse beschuldigingen en worden momenteel opgevangen door psychologen van het CLB. Daarnaast dien ikzelf, als hoofd van de Moslimraad, verantwoording af te leggen op deze ongegronde beweringen. Tot slot word ik als ambtenaar bij De Lijn overal herkend en aangesproken als de vermoedelijke extremistische imam."

Taouil dagvaardt nu De Clerck, Winants en de Staatsveiligheid wegens zware beroepsfouten. Hij eist een provisionele schadevergoeding en een publicatie van het vonnis in minstens twee dagbladen en twee weekbladen. Tot slot wil hij ook de wet over de regeling van inlichtingen- en veiligheidsdiensten voorleggen aan het grondwettelijk Hof, "om na te gaan of dergelijke publieke optredens door de Staatsveiligheid in de toekomst nog kunnen".

De zaak wordt op 6 november ingeleid voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.