Belsolar, de beroepsfederatie voor thermische zonne-energie, vindt het behoud van de belastingvermindering voor de zonneboiler absoluut noodzakelijk. Anders stopt de particulier met investeren in zonne-energie en worden installateurs werkloos, luidt het.

"De onduidelijkheid over de belastingvermindering duurt onverminderd voort. Ondanks de informatie op de website van staatssecretaris Bernard Clerfayt blijven de tegenstrijdige berichten elkaar opvolgen. Het lijkt erop dat geen enkele federale minister het verschil begrijpt tussen fotovoltaïsche panelen en een zonneboiler. In alle communicatie erover heeft men het steevast over ’zonnepanelen’", klaagt Belsolar.

"Zonneboilers hebben in tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen geen recht op groenestroomcertificaten en de premie voor nieuwbouw in het Vlaams gewest ligt erg laag: 300 euro vanwege de netbeheerder, of 7 procent van de investeringskost", gaat het verder.

"De stelling van de federale regering dat het onverantwoord is om werken die in een nieuwbouw toch verplicht zijn nog fiscaal te ondersteunen, klopt niet voor zonne-energie: er is helemaal geen wettelijke verplichting om een zonneboiler te installeren. Bovendien is de gerealiseerde besparing door het schrappen van de belastingvermindering zeer beperkt, omdat de investering voor een zonneboiler niet hoog is", aldus nog de federatie.

Belsolar betreurt dat er geen overleg gepleegd is met de sector en vraagt dringend een onderhoud aan met de bevoegde ministers.