Euronext Brussel is de week fors in het rood gestart. Het nieuws dat ING zijn verzekeringsactiviteiten gaat afsplitsen en 7,5 miljard euro gaat ophalen, droeg bij tot een verkoopgolf van financiële aandelen.

De Bel20 ging 2,1 procent onderuit tot 2.493,25 punten. Het was van 5 oktober geleden dat de index de 2.500 punten-grens moest laten gaan. Slechts drie aandelen konden voorzichtig winnen: de defensieve waarden Colruyt (+0,6 pct), Belgacom (+0,55 pct) en UCB (+0,1 pct).
 
Daartegenover stonden de financiële waarden. KBC incasseerde het grootste verlies: het aandeel zakte 7,5 procent tot 31,54 euro. Verzekeraar Fortis volgde met een min van 6 procent tot 2,993 euro. Dexia deed het niet veel beter, met een verlies van 4,5 procent tot 6,351 euro. Alle drie hadden ze last van het nieuws dat ING zijn bank- en verzekeringsactiviteiten gaat opsplitsen. Het aandeel van ING ging in Amsterdam  18 procent in het rood. 
 
Op de brede markt liep vooral Punch International in het oog. Het aandeel nam een duik van 13 procent tot 7,05 euro. Eerder ging het aandeel tot 20 procent lager. De markt reageerde daarmee op de aankondiging vrijdagochtend dat Punch zijn kapitaal met 20 miljoen euro wil verhogen. Beleggers konden daar vrijdag, door een technische storing bij Euronext, nog niet op inspelen.
 
Ook Global Graphics kreeg met een handelsdag vertraging de rekening van slecht nieuws gepresenteerd. De producent van grafische software ondervond het afgelopen kwartaal veel last van de recessie. Dat resulteerde in een fikse daling van de cijfers. Het bedrijf verwacht ook voor het huidige boekjaar een verlies. Het aandeel kelderde met 15,2 procent tot 1,67 euro.
 
Vrijdagavond kwam Picanol met resultaten, die aanleiding geven tot voorzichtig optimisme. Het orderboek voor weefmachines in Azië steeg licht in het derde kwartaal, maar het bedrijf "verwacht geen substantieel herstel in de komende twaalf maanden". Het aandeel, dat op de fixing-markt noteert, slaagde er niet in een koers te vormen.