Grote Amerikaanse vastgoedfinancier vraagt gerechtelijk akkoord
Foto: reuters

 Capmark Financial, een van de grootste kredietverstrekkers voor commercieel vastgoed in de Verenigde Staten, heeft bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De groep torst 21 miljard dollar schulden.

Investeerders en bouwpromotoren van kantoren, winkelcentra en hotels in het hele land hebben kredieten lopen bij Capmark. Dat het bedrijf in de problemen verkeert, houdt rechtstreeks verband met de crisis in de vastgoedsector in de VS. Twee jaar geleden kwam de residentiële vastgoedmarkt in de problemen, maar intussen kampt ook de kantorenmarkt met prijsdalingen en leegstand. Tegenover de 21 miljard dollar schulden staat nog slechts 20 miljard aan activa.
 
Uit een mededeling van Capmark Financial blijkt dat het neerleggen van de boeken geen directe invloed heeft op de werking van het bedrijf. Op 23 oktober beschikte de groep nog over 500 miljoen dollar aan liquide middelen. "We menen dat dit genoeg is om aan onze verplichtingen te voldoen, zoals het uitbetalen van onze werknemers en de financiering van leningen."
 
Het bedrijf onderhandelde al enkele maanden over een herstructurering van zijn schulden. "We denken dat we binnenkort tot een akkoord zullen komen", luidde het maandag.
 
Capmark behoorde vroeger tot General Motors, als onderdeel van de financieringspoot van het autoconcern. In 2006 werd het bedrijf overgenomen door investeringsgroepen Goldman Sachs en KKR.