Een ‘functionele scheiding’ van Belgacom in een telecombedrijf en een onafhankelijke netwerkbeheerder, waar Test-Aankoop op aandringt, zal een slechte zaak zijn voor de Belgische consument. Dat zegt Belgacom in een reactie op de beweringen van Test-Aankoop.
De consumentenorganisatie haalde vanochtend op een persconferentie nog eens het idee boven van een opsplitsing van Belgacom, waarbij het netwerk in handen zou komen van een onafhankelijke beheerder. Zo’n maatregel zou ten goede komen aan de concurrenten van Belgacom en aan de keuzevrijheid voor de consument, betoogt Test-Aankoop.
 
Maar volgens Belgacom zou een  functionele scheiding "de sector verlammen en de concurrentiële druk doen afnemen". De operator wijst naar de concurrentie van de kabel, die “een verder monopolie zal kunnen opbouwen. Er zal minder keuze zijn voor de consument."
 
Belgacom zegt ook dat de internettarieven in België wel degelijk gedaald zijn. "Vandaag betaalt een gemiddelde internetklant in ons land 33 euro en niet 44 euro. We zitten dus beneden het zogenaamde Europese gemiddelde van 37 euro. De prijzen zijn gedaald en de klant krijgt ook sneller internet."
 
De facto zijn de tarieven de laatste vier jaar volgens Belgacom met 33 procent gedaald. "Wie vandaag kiest voor Belgacom Light beschikt over eenzelfde kwaliteit (snelheid en volume) als de Belgacom Go in 2005 tegen een prijs die 25 procent en meer lager ligt."
 
Dat de concurrenten goedkoper zijn dan Belgacom is volgens het telecombedrijf "niet meer dan normaal" en "bewijst dat de toegangsprijzen in België niet te duur zijn".