Het Vaticaan is maandag gesprekken over de leer begonnen met vertegenwoordigers van de conservatieve priesterbroederschap Pius X, die gesticht werd door de Franse aartsbisschop Mgr. Marcel Lefebvre.

Dat gebeurt negen maanden nadat paus Benedictus XVI de ex-communicatie ophief van vier Lefebvriaanse bisschoppen, onder wie de negationistische Brit Richard Williamson. Die beslissing veroorzaakte een enorme polemiek.

De discussies zullen gaan over geschilpunten in de leer, in het bijzonder de weigering van de volgelingen van Lefebvre om de uitkomst van het Tweede Vaticaans Concilie tijdens de jaren zestig en de autoriteit van de paus te erkennen.

Vorige maand deelde het Vaticaan de namen van de Pius X-delegatieleden mee. Het betreft de Zwitserse dominicaan Charles Morerod, de Duitse jezuïet Karl Josef Becker en de Spaanse vicaris-generaal van Opus Dei, Fernando Ocariz Brana. Meer details werden toen niet gegeven.

De inhoud van de gesprekken wordt niet publiek gemaakt, zo meldde het Vaticaan eerder.
De overste van de broederschap, de Zwitserse bisschop Bernard Fellay, verklaarde dat de onderhandelingen met het Vaticaan 'jaren' zouden kunnen duren.