Radovan Karadzic, de vroegere leider van de Bosnische Serviërs, is vanmorgen niet verschenen bij de opening van zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Karadzic zegt dat hij niet genoeg tijd heeft gekregen om zich op zijn verdediging te kunnen voorbereiden. Ook morgen zal hij niet voor het tribunaal verschijnen. 

 'Hij heeft gezegd dat hij ook morgen niet zal verschijnen', zei meester Marco Sladojevic. Hij is een van de advocaten van Karadzic die officieel zichzelf verdedigt maar die hulp krijgt van juristen.

Karadzic’ juridisch adviseur Goran Petronijevic zei dat de aanklagers bij het tribunaal dertien jaar de tijd hebben gehad om hun zaak voor te bereiden, terwijl Karadzic daar maar dertien maanden de tijd voor kreeg. Dat is ’totaal onaanvaardbaar en oneerlijk’, zegt Petronijevic.

Voorbereiding

Karadzic heeft het tribunaal in een brief vergeefs verzocht om meer voorbereidingstijd. 'De grootste, meest gecompliceerde, belangrijkste en gevoeligste zaak die ooit voor dit tribunaal is gebracht staat op het punt te beginnen zonder gedegen voorbereiding', betoogde Karadzic in de zes pagina’s tellende brief.

Karadzic zijn elf aanklachten wegens genocide en oorlogsmisdaden ten laste gelegd. Hij zou als politiek leider van de Bosnische Serviërs het brein zijn geweest achter wreedheden die werden gepleegd tijdens de Bosnische oorlog van 1992-1995, waarin naar schatting honderdduizend mensen de dood vonden.

Het is niet duidelijk of Karadzic van plan is het hele proces te boycotten of dat hij alleen de beginfase niet bijwoont.

Zwaar

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, sprak eerder de verwachting uit dat het proces tegen Karadzic zwaar wordt. Het wordt extra bemoeilijkt doordat hij zijn eigen verdediging wil voeren. Waarschijnlijk gaat de zaak meer dan een jaar duren. Met een eventuele beroepszaak zou het proces pas in 2013 worden afgerond.

Karadzic’ beslissing zijn eigen verdediging te voeren, ook al heeft hij geen juridische achtergrond, heeft het vooruitzicht geschapen van een langdurig proces met veel politiek theater, zoals gebeurde bij zijn mentor Slobodan Milosevic. De voormalige Joegoslavische president vertraagde zijn proces vier jaar lang tot hij in januari 2006 aan een hartaanval bezweek.

Sarajevo

De misdaden waarvan Karadzic is beschuldigd zullen chronologisch behandeld worden, te beginnen met de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo door sluipschutters. De massamoord op bijna achtduizend Bosnische moslims in Srebrenica in 1995 komt het laatst aan bod.