Handelsrechter De Tandt opnieuw geschorst
Francine De Tandt Foto: belga

Het hof van beroep heeft de voorzitter van de Brusselse rechtbank van koophandel, Francine De Tandt, opnieuw geschorst. Dat schrijft La Libre Belgique zaterdag. Eerder had het hof van Cassatie een schorsing ongedaan gemaakt wegens een procedurefout.

Francine De Tandt werd eind augustus geschorst omdat ze te nauwe banden heeft gehad met zakenmensen en advocaten. Haar advocaat ging evenwel in cassatie en kreeg gelijk.

Maar vrijdag schorste het hof van beroep De Tandt echter opnieuw, op basis van het strafonderzoek dat loopt tegen haar wegens mogelijke corruptie. Ze werd geschorst voor tien dagen, weet La Libre. Die schorsing moet binnen die termijn worden bevestigd om voor een maand bekrachtigd te worden.

Dat de schorsing van De Tandt werd opgeheven, had louter te maken met een foutje van het Brusselse gerecht. Het Brusselse hof van beroep had de voorzitter van de rechtbank van koophandel, Francine De Tandt, vorige maand moeten horen voor het haar schorsing verlengde.

Blijkbaar ging het hof van beroep ervan uit dat het niet nodig was om De Tandt uit te nodigen vooraleer de schorsing werd verlengd. Het Hof van Cassatie, waar de rechter beroep had aangetekend, heeft in zijn arrest een andere interpretatie.

Het hof van beroep wilde gisteren nog niet reageren op de procedurefout. Ook De Tandt zelf wilde gisteren niks over de zaak kwijt.

Francine De Tandt werd eind augustus geschorst nadat bekend was geraakt dat ze nauwe banden had met gerechtelijk expert Luc Vergaelen. Bij hem had ze samen met haar broer een half miljoen euro schulden, en tegelijk stelde ze hem aan als onafhankelijk expert bij de rechtbank. Ook ging ze afgelopen zomer op verlof in zijn vakantiehuis. Daardoor ontstond een vermoeden van belangenvermenging.

Net daarvoor, half augustus, was een brief uitgelekt van Glenn Audenaert, de directeur van de Brusselse gerechtelijke politie, aan de minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V). Daarin werd gesuggereerd dat De Tandt onder één hoedje speelde met Robert Peeters, een advocaat uit Overijse. Ook over hun relatie zou een vermoeden van belangenvermenging zijn ontstaan.