'Alleen een algemeen rookverbod kan de oneerlijke concurrentie stoppen en zal bovendien duizenden mensen het leven redden. Nog langer wachten met het invoeren ervan, is onverantwoord', zegt N-VA in een reactie op een uitspraak van de correctionele rechtbank van Tongeren, die het geldende rookverbod als onwettig bestempelt.

Ook met het voorliggende wetsontwerp wordt oneerlijke concurrentie in de hand gewerkt, zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. 'Het halfslachtige wetsontwerp zegt dat roken in cafés die worstjes van de plaatselijke slager serveren, niet mag. Maar roken in cafés waar verpakte Bifi-worstjes worden verkocht, is wel toegelaten. Dit zorgt voor verwarring en is een schending van het gelijkheidsbeginsel.'

Ook de Nationale Coalitie tegen tabak ziet geen soelaas in de nieuwe wetgeving. 'De nieuwe wet zorgt voor onduidelijkheid en is dubbelzinnig', zegt Goossens. 'Hoe ga je bepalen of kaas twee of drie maanden goed blijft? In sportzalen en cafés mag niet worden gerookt, in casino’s dan weer wel', argumenteert die. Ook zij zien de enige oplossing in een volledig rookverbod.