NMBS wil draadloos internet via partners
Foto: rr

'De NMBS zal zelf geen draadloos internet installeren in haar treinstellen en zal dit ook niet zelf commercialiseren. Dit kan eventueel wel via partners als dit voor de NMBS op een financieel risicoloze wijze kan georganiseerd worden, zegt Steven Vanackere (CD&V).

Minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere antwoordt op een schriftelijke vraag van Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang).

Het installeren van draadloos internet zou van de NMBS aanzienlijke investeringen en onderhoudsinspanningen vergen. 'De NMBS is ervan overtuigd dat de reizigers niet bereid zijn om voldoende bij te dragen ter dekking van de investerings- en onderhoudskosten', aldus Vanackere.

Uit een onderzoek dat de NMBS in maart 2008 liet uitvoeren blijkt dat 'internet aan boord' een secundaire behoefte blijft. Telecomdiensten behoren ook niet tot de kerntaken van de NMBS.

Blackberry

Vele professionele gebruikers hebben bovendien nu al de mogelijkheid om onderweg hun mails te lezen en te beantwoorden via bijvoorbeeld moderne GSM-toestellen van het type Blackberry. Diverse telecomoperatoren bieden nu al producten en diensten aan om ook de computer onderweg te verbinden met het internet.

De kwaliteit hiervan hangt af echter van de investeringen van de operatoren in hun infrastructuur en netwerk. 'De NMBS dringt aan dat ze de kwaliteit van hun signaal zouden verbeteren langs de spoorlijnen', aldus Vanackere.