GETEST: Sneller, makkelijker en minder streng
Foto: rr

 Wat is er nieuw in Windows 7? wat is beter, wat is slechter? Een eerste bespreking.

Microsoft zette begin dit jaar de eerste testversie van Windows 7 op het internet en die gebruiken we sindsdien op onze (vrij potige) pc met een Intel Core2 Duo-processor die aan 2,8 gigahertz draait en 4 gigabyte RAM-geheugen heeft. Volgens Microsoft zelf is een 1 Ghz-computer met 1 gigabyte RAM echter al voldoende om het systeem fatsoenlijk aan de praat te krijgen. Onze eigen (toegegeven, beperkte) ervaringen met Windows 7 op een kleine netbook lijken dat inderdaad te bevestigen. 
 
Wat is er nu nieuw in 7?
  • De meeste veranderingen zijn vooral ergonomisch en zijn er op gericht om het werken met de pc sneller en aangenamer te maken. Aan de fundamenten van Windows (Vista!) is nauwelijks geraakt. Het eerste wat opvalt als je de pc opstart, is de nieuwe taakbalk. Wie vaak vier, vijf of zes programma’s tegelijk heeft openstaan, weet hoe lastig het soms kan zijn om snel naar één bepaald venster over te schakelen. In 7 kun je met de muis op de snelkoppelingen in de taakbalk gaan staan en krijg je meteen een soort miniatuurvensterje te zien waar met een klik van de muis naar kan worden overgeschakeld. Handig en makkelijk. 
  • Ook leuk zijn de Jump Lists. Die activeer je door met de rechtermuisknop op een icoon in de taakbalk te drukken. Wat je in de Jump Lists te zien krijgt, hangt af van het icoon. In Explorer krijg je een overzicht van veelbezochte websites, in Media Player veelgespeelde liedjes, in Word je laatst geopende documenten.
  • Nog meer eye candy zit er in de Windows Shake en de Screen Docking. Die laatste toepassing werkt als volgt: sleep je een venster snel naar de rechter- of linkerkant van het scherm, dan neemt die automatisch precies de helft van de schermbreedte in. Makkelijk als je snel twee vensters met elkaar wilt vergelijken. Sleep je een venster snel naar boven, dan wordt die helemaal schermvullend. Met Windows Shake kun je dan weer snel vensters sluiten: gewoon je hoofdvenster vastnemen en er eens flink mee schudden en alle andere vensters gaan dicht. 
  • Microsoft heeft eindelijk ook zijn User Account Control een stuk minder streng afgesteld. Het systeem komt je niet meer om de haverklap waarschuwen voor mogelijke gevaren bij acties die meestal totaal onschuldig zijn. 
Ook met de algemene snelheid en stabiliteit zit het behoorlijk snor. De pc start (ook na maanden intensief gebruik) netjes snel op en het gevreesde Blue Screen of Death (wanneer een applicatie je hele pc laat ‘hangen’) is een verre herinnering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in