Vandaag is het eindelijk zo ver: de definitieve versie van Windows 7 ligt in de winkels. Microsoft (en ook de rest van de computerindustrie) hopen met het nieuwe besturingssysteem de zure smaak van Vista door te spoelen.

De ontwikkeling van Windows 7 werd al snel na de lancering van Windows Vista in een hogere versnelling gezet. De eerste besprekingen van Vista waren immers behoorlijk positief (net zoals nu bij 7), maar al vlug kwam er een stortvloed van klachten over de traagheid van het systeem, het gebrek aan compatibele drivers en de eindeloze stroom waarschuwingen voor pietluttigheden die Vista de gebruikers voorschotelde (en die de meeste mensen na een tijdje gewoon afzetten, waardoor ook belangrijke boodschappen niet werden gezien). 
 
Microsoft heeft dus een en ander recht te zetten. Niet alleen uit een soort schaamte over Vista, maar ook puur zakelijk. De Client-afdeling van het bedrijf, waar Windows onder valt, is goed voor bijna 15 van de 58 miljard dollar omzet die Microsoft draait. Windows is dus levensbelangrijk voor het bedrijf. De omzet uit het besturingssysteem is in het laatste boekjaar echter met 13?procent gedaald, wat erop lijkt te wijzen dat veel consumenten Vista liever oversloegen en wachten op nieuw en beter, hopelijk voor Microsoft Windows 7 dus. 
 
Ook voor het imago van Microsoft is Windows 7 van levensbelang, zeker na de teleurstelling die Vista was. Sinds Vista op de markt kwam, is het marktaandeel van Apple’s OS X-besturingssysteem er met sprongen op vooruitgegaan, ook al reikt het in absolute cijfers nog niet tot aan de knieën van Microsoft. 
 
Als Windows 7 onverhoopt zou floppen, zou ook de toekomst van Microsoft-ceo Steve Ballmer wel eens aan een zijden draadje kunnen hangen. Sinds hij in 2000 tot de top van het bedrijf doordrong, is het Microsoft-aandeel op de beurs met meer dan 55 procent naar beneden getuimeld. 
 
Maar niet alleen Microsoft, ook de pc-bouwers (de Dells, Hewlett-Packards en Acers van deze wereld) hopen dat het bedrijf uit Seattle nog eens met een echte cashkoe uitpakt, zoals Windows XP er een was. Nu de pc-markt door de crisis slabakt, hebben ze alle hoop op Windows 7 gevestigd om de verkoop weer aan te zwengelen. Microsoft is zich ook wel bewust van die verantwoordelijkheid. Zo werkt Windows 7 bijvoorbeeld behoorlijk goed op kleine netbooks die van minder performante hardware zijn voorzien. En laat nu net die categorie van laptops veruit de snelste groeier zijn van de hele computermarkt.
 
Om er zeker van te zijn dat het programmeerwerk achter Windows 7 solide was, zette Microsoft dan ook een van de grootste testprogramma’s aller tijden op. Gedurende verschillende maanden kon iedereen een vroege versie van het besturingssysteem downloaden en naar hartelust testen. Zowat acht miljoen mensen uit 133 landen (waaronder zo’n 75.000 Belgen) hebben dat ook gedaan.
 
 Online werden ongeveer zestienduizend enquêtes van gebruikers afgenomen. Tegelijk werden de gegevens van meer dan een half miljard sessies met Windows 7 door Microsoft opgevraagd. 
 
‘Het fundament voor Windows 7 was kwaliteit: de compatibiliteit, de performantie, de betrouwbaarheid en de veiligheid’, zegt Philippe Vandervoort, de general manager van Microsoft Belux. ‘Windows 7 is makkelijker, stabieler en ergonomischer.’
 
De eerste ervaringen van gebruikers lijken Vandervoort daarin gelijk te geven. 
 
‘De testfeedback is goed, maar dat was de testfeedback van Vista ook’, zei ceo Steve Ballmer begin oktober in een interview met het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. ‘Ik ben dus optimistisch, maar the proof of the pudding is in the eating.’
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in