Windows 7 vanaf 119 euro
Foto: rr

 Vanaf vandaag, donderdag, ligt Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van softwarefabrikant Microsoft, in de winkelrekken. De goedkoopste upgrade zal 119 euro kosten.

Volgens Microsoft moet het nieuwe systeem vooral eenvoudiger zijn (dan het huidige systeem Vista), terwijl stabiliteit en performantie behouden blijven. Zo werden enkele nieuwe functies geïntegreerd. Het wordt onder meer mogelijk om "previews" op de takenbalk te zien van geopende e-mails, websites of documenten.
 
Voor professionele gebruikers werd ervoor gezorgd dat de compatibiliteit gewaarborgd blijft. Dat was een probleem bij Windows Vista, de fel bekritiseerde voorganger. Zo is in Windows 7 een "Windows XP-mode" ingevoerd, waarmee software die op maat gemaakt werd van Windows XP, dat Vista voorafging, bruikbaar blijft. Microsoft zegt ook dat het nieuwe systeem energie-efficiënter zal werken, zodat onder meer de batterijduur van laptops verlengd wordt.
 
In totaal zullen er vijf verschillende versies zijn van Windows 7 in België: Starter, Home Premium, Professional en Ultimate. Voor bedrijven is er ook Enterprise. De upgrades kosten 119 tot 320 euro. In totaal zullen er vanaf donderdag 50.000 computers in de winkel liggen met Windows 7. Voor bedrijven was Windows 7 al sinds augustus beschikbaar.
 
Voor de ontwikkeling van Windows 7 werd onder meer beroep gedaan op de opmerkingen over de beta-versie, die getest werd door acht miljoen personen. Onder hen waren er 75.000 Belgen.