Jommeke-tekenaar Jef Nys overleden
copyright Ballon Media - 2009

Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke is op 82-jarige leeftijd overleden.

Nys was na meer dan vijftig jaar nog steeds zelf betrokken bij het maken van de Jommekesalbums. De strips verschijnen nog steeds in de krant Het Nieuwsblad, en behoren tot de best verkopende albums in Vlaanderen.

Jef Nys debuteert in het satirische weekblad 't Pallieterke, na het winnen van een wedstrijd. De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Maar de echte doorbraak kwam er pas in 1955, met de publicatie van losse strookjes over Jommeke in het weekblad Kerkelijk Leven.

De krant Het Volk kon Nys al snel overtuigen om de strip voortaan daar te publiceren. Het is daar dat in 1959 het eerste vervolgverhaal werd gepubliceerd, 'de jacht op een voetbal'. Eigenlijk was dit een herwerkte versie van een ouder verhaal van Amedeus en Seppeke, maar dat stond het onmiddellijke succes van de reeks niet in de weg. In meer dan 50 jaar is Jommeke relatief weinig veranderd. Na meer dan 200 albums is Jommeke nog steeds een spontane, moedige jongen van 13, met hetzelfde 'strooien dakje' als kapsel.

Jef Nys tekende daarnaast ook veel andere reeksen, zoals 'Langteen en schommelbuik' en de verstripping van een aantal heiligenlevens zoals die van Pater Damiaan, Don Bosco of paus Johannes XXIII. Maar na enkele jaren stopte hij steeds met deze reeksen.

In 2005 werd de hele carrière van Jef Nys nog bekroond met een Gouden Adhemar, de hoogste onderscheiding binnen de Belgische stripwereld. Sinds enkele jaren tekende Jef Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock.