VS stijgen, Israël keldert op ranglijst persvrijheid
Foto: ap
Met de persvrijheid gaat het anno 2009 weer een stuk beter in de VS. Europa is inmiddels op weg zijn traditionele voortrekkersrol te verliezen, terwijl de persvrijheid in Israël een serieuze terugslag kreeg. Dat zijn de conclusies van de jaarlijkse Press Freedom Index, opgesteld door Reporters Zonder Grenzen (RSF). België boert lichtjes achteruit en staat op 11.

RSF, een internationale niet-gouvernementele organisatie, stelt zijn rangschikking op aan de hand van een vragenlijst die wereldwijd beantwoord wordt door onder meer journalisten, correspondenten, juristen en mensenrechtenmilitanten. Er wordt met een 40-tal criteria rekening gehouden. RSF gaat bijvoorbeeld na in welke mate journalisten bedreigd en media gecensureerd worden.

In de rangschikking van dit jaar moet België vier plaatsen prijsgeven. Niet omdat het slechter scoort dan in 2008, maar omdat het enkele landen moet laten voorgaan die het beter doen dan een jaar geleden. 

De opvallendste dalers in Europa zijn Frankrijk (van 35 naar 43), Slovakije (van 7 naar 44) en Italië (van 44 naar 49). 'Het is verontrustend te zien hoe Europese democratieën als Frankrijk, Italië en Slovakije jaar na jaar zakken in de ranglijst', zei RSF secretaris-generaal Jean-Francois Julliard bij de voorstelling van de resultaten. 'Europa zou wat burgerlijke vrijheden betreft net het voorbeeld moeten stellen.'

Israël

De verliezer van dit jaar is evenwel Israël, dat op de 93ste stek eindigde (-47). 'Hiermee staat het land niet langer aan de leiding van de landen van het Midden-Oosten', verduidelijkt RSF. 'We stelden vijf arrestaties van journalisten vast, sommige daarvan volledig illegaal.' Koeweit (60), Libanon (61) en de Verenigde Arabische Emiraten (86) scoren nu beter dan Israël.

De VS klimmen dan weer naar plaats 20, een stijging van evenveel plaatsen. Andere opmerkelijke stijgers zijn Ghana (27ste), Uruguay (29ste), Mali (30ste) en Zuid-Afrika (33ste). Helemaal bovenaan vinden we een kwintet van Noord-Europese landen, met Denemarken, Finland, Ierland, Noorwegen en Zweden die de eerste plaats delen. Aan het andere uiterste van de lijst staan, voor het derde jaar op rij, Turkmenistan (173), Noord-Korea (174) en Eritrea (175).