Johan Grimonprez in de prijzen op filmfestival Abu Dhabi
Foto: rr
De Belgische regisseur Johan Grimonprez heeft met zijn film "Double Take" op het Middle East International Film Festival in Abu Dhabi de Black Pearl Award voor Best New Documentary Director gewonnen.

"Double Take" belicht de rol van de media in de cultuur van angst en catastrofe die vandaag onze wereld bepaalt. Terwijl de film de ideologische macht van de cinema en de televisie blootlegt, ontwikkelt zich voor de toeschouwer een tweede verhaallijn waarin Alfred Hitchcock zijn dubbelganger achtervolgt in een zelf beraamd moordcomplot.

De film is gebaseerd op een kortverhaal van de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges, met in de hoofdrol de intussen overleden Hitchcock lookalike Ron Burrage.

Grimonprez, die ook kunstenaar, curator en leraar is, verwierf als regisseur vooral bekendheid met zijn film "Dial H-I-S-T-O-R-Y" (1997). In zijn vorige langspeler, "LOOKiNG fOR ALFREd" (2005), speelden Hitchcock en zijn dubbelgangers ook al een belangrijke rol. Aan de Black Pearl Award is een bedrag van 50.000 dollar verbonden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig