De documentaire "The Cove" van Louie Psihoyos heeft de Port of Ghent Publieksprijs gewonnen op het 36ste Filmfestival van Gent. Dat hebben de organisatoren van het festival bekendgemaakt. Aan de prijs is een premie van 5.000 euro verbonden.

"The Cove" is een milieudocumentaire die de verontrustende praktijken van de internationale handel in dolfijnen aan het licht brengt. De film kreeg van het festivalpubliek een gemiddelde waardering van 4,70 op 5. "The Cove" haalde het daarmee nipt van de muziekdocumentaire "Anvil! The Story of Anvil", die een score van 4,69 op 5 haalde.

In totaal brachten 13.910 festivalbezoekers hun stem uit door een scheurtje te maken in hun cinematicket. De gemiddelde waardering van alle festivalfilms bedroeg 3,96 op 5, wat volgens de organisatoren de hoogste score is sinds het bestaan van de publieksprijs.

Ook wat het bezoekersaantal betreft, bleek het afgelopen filmfestival een voltreffer. Met 125.000 verkochte tickets klokt het festival immers 10 procent hoger af dan vorig jaar. Naast de Port of Ghent Publieksprijs heeft het festival maandag ook de winnaar van de Canvas Publieksprijs bekendgemaakt. Van de vijf films met Canvas-label kreeg "The Stoning of Soraya M" van Cyrus Nowrasteh de hoogste quotering mee van het festivalpubliek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig