Het chemieconcern Monsanto wil in België 70 tot 80 kader- en bediendenjobs schrappen.De herstructurering werd maandag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad in de chemiefabriek van Monsanto in de Antwerpse haven. Daar werkt het merendeel van de 945 werknemers die in België voor het Amerikaanse concern werken.


Het streefdoel van Monsanto is om in België door de opheffing van functies en de overheveling van functies naar het Europese hoofdvestiging in het Zwitserse Morges tussen 70 en 80 banen te schrappen. Het gaat vooral om personeelsleden die in de Antwerpse vestiging aan de slag zijn.

De reorganisatie komt niet onverwacht. Monsanto kondigde al in juni aan dat het wereldwijd 900 banen ging schrappen. Half september werd dat aantal verdubbeld. Monsanto wil wereldwijd het personeelsbestand met 8 procent in te krimpen.

Het bedrijf argumenteert dat door de economische crisis de vraag naar zijn zaden en herbicides drastisch is gedaald. Verder wijst Monsanto ook op de sterk gestegen export van onkruidbestrijders vanuit China. Monsanto is een van de grootste zaden- en gewasbeschermingsproducenten ter wereld.

In België staan vooral kaderfuncties op de helling, stelt de fabrieksdirecteur van de Antwerpse chemiefabriek, Walter Dechateau. Aan de productieactiviteiten wordt niet geraakt, voegt hij er nog aan toe. Het personeel van Monsanto wordt in Antwerpen vooral ingezet om chemie-installaties die eigendom zijn van andere chemiegroepen te laten draaien. De Amerikaanse groep wel in Antwerpen en ook in de veel kleinere locaties in Brussel en Antwerpen wel zwaar snoeien in functies die ondersteunende diensten verlenen aan de verschillende afdelingen van de groep.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig