Eén op de vier Belgen vindt het raadzaam dat kinderen vanaf jonge leeftijd op school Chinees leren. Dat blijkt uit een bevraging door de Leuvense hogeschool Groep T onder 500 Belgen.

Het Confucius Instituut voor Vlaanderen dat eind 2008 opgericht werd bij Groep T, is kandidaat voor de uitbouw van een Europees centrum voor leraren Chinees. Bedoeling is onder meer op termijn Chinees te onderwijzen op de middelbare school.

De resultaten van de enquête werden maandag bekendgemaakt naar aanleiding van een bijeenkomst van vertegenwoordigers van 73 Confucius-instituten in 22 Europese landen en van de Confucius Institutes Headquarters in Peking. Deze instituten promoten de Chinese taal en cultuur.

Uit de bevraging blijkt dat 40 procent positief staat tegenover China, evenveel is negatief. Na een eerste contact stijgt de appreciatie tot 56 procent en na een tweede bezoek zelfs tot 67 procent. Zestig procent van de Belgen wil op vakantie in China, 24 procent vindt China interessant om te gaan studeren en 17 procent zou er willen wonen.

Volgens Johan De Graeve, voorzitter van het Leuvense Confucius Instituut, "groeit bij steeds meer mensen het besef dat westerse bedrijven in de toekomst meer en meer met China te maken zullen krijgen". Het Leuvense instituut organiseert nu al bedrijfsstages en thesissen in China voor studenten, taalcursussen Chinees, lessenreeksen en workshops over China en steunt bedrijven in contacten met China.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig