'GM overweegt Opel zelf te houden'
Foto: Belga
 Nu Europa zich vragen stelt bij het verkoopproces, zou GM overwegen Opel niet te verkopen. Dat meldt het persbureau Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het dossier. 

In september heeft de raad van bestuur van General Motors nog aanbevolen om het bod van Magna en Sberbank op Opel te aanvaarden, maar, aldus de anonieme bron, op dat besluit zou nog altijd teruggekomen kunnen worden. De definitieve beslissing daarover is nog altijd niet gevallen, dus het zou evengoed kunnen dat de verkoop gewoon door gaat, zegt dezelfde bron.

De Europese Commissie stelt zich vragen bij de verkoop van Opel omdat Duitsland de uitkomst van het verkoopsproces zou beïnvloed hebben door de Magna 4,5 miljard euro in staatssteun en garanties te beloven. De Europese Commissaris voor Mededinging, Neelie Kroes, heeft daarover een brief geschreven naar de Duitse minister van Economie zu Guttenberg. Daarin zegt ze dat uit eerste onderzoek blijkt dat de steun die Duitsland aan Opel beloofde, een belangrijke voorwaarde bevatte over de overnamekandidaat.

De voorwaarde waarover Kroes het heeft, slaat hoogstwaarschijnlijk op een eis van de Duitse regering om zo weinig mogelijk Duitse jobs te laten verdwijnen. Daardoor zouden performantere fabrieken in andere landen gesloten worden en minder rendabele fabrieken in Duitsland openblijven. Dat is in strijd met de Europese wetgeving.
Volgens Ulrich Wilhelm, de woordvoerder van de Duitse regering, is er geen reden om het verkoopsproces opnieuw te openen voor andere kandidaten. De regering heeft bij GM en de Treuhand die Opel bestuurt, de preciese beweegredenen om aan Magna te verkopen opgevraagd en zal hun antwoord aan Kroes doorgeven, aldus Felix Probst, woordvoerder van zu Guttenberg.