Mathias De Clercq past voor voorzitterschap
Foto: belga
De Gentse schepen Mathias De Clercq heeft de knoop doorgehakt: hij is geen kandidaat-voorzitter van Open VLD. Evenmin wordt hij running mate van een andere kandidaat, vernam De Standaard. Hij kiest voor Gent, waar hij onlangs eerste schepen werd, en zijn parlementair werk in de Kamer.

Eind september besliste Open VLD voorzittersverkiezingen te organiseren op 5 december. Guy Verhofstadt gaat zich vanaf dan toespitsen op zijn werk als fractieleider in het Europees parlement. Hij maande de jonge generatie aan om de fakkel over te nemen in de partij en te breken met het verleden.

Maar zijn poulain Mathias De Clercq (28), over wie al maandenlang gezegd wordt dat hij of voorzitter of ondervoorzitter zou worden, past voor een rol binnen de leiding van de partij. Hij is geen kandidaat-voorzitter en evenmin running mate van Marino Keulen of iemand anders. 'Ik maak mijn eigen keuzes, en Gent en mijn werk in de kamer krijgen nu voorrang', zegt hij.

Voorlopig is Gwendolyn Rutten (34) de enige officiële kandidate voor het voorzitterschap, met Dirk Van Mechelen als running mate. Rutten is de voormalige kabinetschef van Fientje Moerman en van Dirk Van Mechelen. Rutten vroeg Annemie Neyts als tweede running mate, maar die zegde af. Ze probeert nu andere mensen met ervaring te overhalen om zich mee kandidaat te stellen. (ita)