Dat de inslag van een meteoriet 12.900 jaar geleden de aarde zo ernstig deed afkoelen dat onder meer de mammoet en reuzenwolf uitstierven, klopt allesbehalve volgens geoloog Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij ging de bewijzen voor die buitenaardse inslag nog eens na en maakte maandag bekend dat er geen spaander overblijft van de theorie.

In 2007 lanceerde de Amerikaanse wetenschapper Richard B. Firestone de theorie dat een inslag van een komeet of asteroïde ongeveer 12.900 jaar geleden gigantische branden en grote stof- en roetwolken op de aarde veroorzaakte. Een plotse, sterke afkoeling van het klimaat op onze planeet was het gevolg en heel wat planten- en diersoorten, waaronder de mammoet, overleefden die verandering niet.

Geoloog Claeys onderzocht recent met enkele Amerikaanse collega’s opnieuw een zevental sites in Noord-Amerika en ze controleerden daarbij ook twee gebieden waarop Firestone zijn theorie baseerde. Na die studies maken Claeys en zijn collega’s brandhout van Firestones verklaring voor de klimaatverandering.

Volgende maand publiceert de VUB overigens nog een artikel met het bewijs van de geoloog dat van een buitenaardse inslag absoluut geen sprake was.