Hollywood, vorig jaar nog goed voor een recordaantal van 606 films, maakt zich op voor een noodgedwongen fikse daling van zijn producties. Kenners van de filmindustrie voorspellen dat het aanbod in 2010  tot 400 films of lager zal dalen, en dat de toekomst nog minimalistischer zal worden. Diezelfde kenners geven drie redenen voor de Decline and Fall of the Hollywood Empire

Hoofdreden is de economische crisis: door de financiële crash van 2008 hebben de banken, de belangrijkste sponsors van big- en middlebig-budgetfilms, in totaal 12 miljard dollar minder in de filmindustrie geïnvesteerd. Ook de tweede reden is van financiële aard: onder andere door het illegaal downloaden is de verkoop van dvd's gekelderd, en de nieuwe technologieën -digitale (legale) downloads en video-op-vraag - brengen relatief weinig zaad in het filmbakje. Ten slotte lijkt een einde te zijn gekomen aan de hegemonie van de Engelstalige prent volgens de stilaan uitgeputte Hollywoodmethode. In navolging van Frankrijk tekent zich ook in andere landen een trend naar interesse voor de eigen filmmarkt af. 

Vermoedelijk is de 'betere' film het slachtoffer van deze crisis. Het kans is namelijk groot dat niet zal worden gesneden in het mainstream-aanbod van superheldenprenten, familiefilms, Harry Potter- en Star Trek-sequels en 'familiefilms', maar wel in de minder voor de hand liggende films, die het per definitie minder goed doen aan de box office.  

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig