Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft een informatiecampagne gelanceerd om het publiek te informeren over de gevaren van geneesmiddelen aankopen via internet. De slogan luidt 'Geneesmiddelen via het internet? Surf niet met uw gezondheid!' De actie wordt gesteund door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

Op het internet circuleert een enorme hoeveelheid informatie en reclame over geneesmiddelen. Talloze spam-berichten leiden naar illegale websites die geneesmiddelen verkopen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is minstens 50 procent van de geneesmiddelen die op het internet circuleren namaak. Er is ook veel kwakzalverij op het internet, zoals de verkoop van zogezegde wondermiddelen tegen ernstige ziektes.

De campagne van het FAGG wijst internetgebruikers op de potentiële gevaren van het kopen van geneesmiddelen op het internet. De geneesmiddelen kunnen nagemaakt of vervalst zijn en dus ondoeltreffend en mogelijk toxisch. Ook benadrukt de campagne de essentiële rol van dokters en apothekers bij het goed gebruik van geneesmiddelen. Wie toch geneesmiddelen wil bestellen via het internet doet dat het best via websites van vergunde apothekers die geregistreerd zijn bij het FAGG en de Orde van Apothekers. Op dit moment zijn er 43 geregistreerde pharma-websites in België.

Het FAGG verspreidt folders en affiches en heeft ook een nieuwe website klaar: www.geneesmiddelen-via-internet.be.

Het is de eerste grote informatiecampagne van het FAGG, dat in 2007 opgericht is om het Directoraat-generaal van de FOD Volksgezondheid te vervangen. Het FAGG ziet toe op de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van de geneesmiddelen en de gezondheidsproducten.