Dienstencheques zijn vooral populair in Vlaanderen
Het aantal gepresteerde uren via dienstencheques steeg met 160 procent. Foto: zaza
Het gebruik van dienstencheques is veruit het populairst in Vlaanderen. Dat bevestigen cijfers die Open VLD-senator Patrik Vankrunkelsven heeft opgevraagd. Het afgelopen anderhalf jaar werden in ons land meer dan 115.000 dienstencheques verkocht. Daarvan neemt Vlaanderen er bijna 73.000 of 63 procent voor zijn rekening. Voor Brussel is dat 13 procent en Wallonië 24 procent.

Gemiddeld werden er in Vlaanderen in de betrokken periode 11,8 cheques per inwoner verkocht. Uitschieter is de provincie West-Vlaanderen met 14,6 dienstencheques per inwoner. 

Volgens Vankrunkelsven blijkt uit de cijfers ook de impact van de recente prijsstijgingen. 'De verkoop van dienstencheques piekte telkens in de maand voor er een prijsstijging werd doorgevoerd, tot het dubbele van de maanden ervoor. Na de verhoging viel de verkoop dan weer enkele maanden terug met meer dan de helft', aldus de Open VLD-senator. Vankrunkelsven waarschuwt daarom voor verdere prijsstijgingen. Die zouden volgens hem het einde van het succes van de dienstencheque kunnen betekenen.