1.500 tot 2.000 melkboeren betogen in Luxemburg
Foto: reuters

Zo'n 1.500 tot 2.000 melkboeren hebben vanmiddag de Europese wijk in Luxemburg geblokkeerd. Volgens de politie strooiden ze mest en eieren in het rond tijdens de vergadering van de Europese ministers van Landbouw.

Banden en hooibalen werden in brand gestoken in de buurt van waar de Landbouwraad plaatsvond De politie greep in met waterkanonnen. De betogers zijn komen opdagen met ongeveer 400 traktoren en 9 bussen, zegt een woordvoerder van de politie. 

De sector vraagt in eerste instantie geen subsidies, maar eerder een flexibele regeling met betrekking tot de productiehoeveelheden, zegt European Milk Board (EMB) die de betoging organiseerde. 

Vandaag trok de Europese Commissie 280 miljoen euro aan subsidies uit voor de zuivelsector. "We kunnen er niet tevreden mee zijn, zolang de productievolumes niet dalen", aldus EMB.

 

Federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) liet al weten dat België 6 à 7 miljoen euro zal opstrijken van de 280 miljoen euro, waarvan drie miljoen euro voor het Waals gewest.

Kritisch

De Boerenbond reageert kritisch op de beslissing van de Europese landbouwministers. Volgens de landbouworganisatie laat de EUandere landbouwsectoren dan de melkveehouderij in de kou staan.

De Boerenbond vindt het onaanvaardbaar dat de ruimte om de crisis inandere sectoren aan te pakken opgesoupeerd wordt met de 280 miljoen voor de melkboeren. De organisatie benadrukt dat alle land- en tuinbouwbedrijven zware problemen kennen en eist inspanningen die de hele sector door de crisis helpen. "Het voorziene bedrag moet voor alle sectoren in crisis gebruikt kunnen worden", klinkt het.

 "Het is onbegrijpelijk dat Europa enkel oog heeft voor de crisis in de melkveehouderij", aldus Piet Vanthemsche in het persbericht van de Boerenbond. "Alle land- en tuinbouwers staat het water aan de lippen. Europa blijft hier blind voor."

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig