In Antwerpen is het proces gestart rond de kraak bij de ABN Amro Bank in de Antwerpse diamantwijk, waar in 2007 voor bijna 28 miljoen dollar aan diamanten gestolen werd uit de kluizenzaal. Het openbaar ministerie vorderde voor de vermoedelijke daders, de broers Yehuda (58) en Eliezer M. (Mishali, 60), vijf jaar cel en 2.750 euro boete.

De voorbereidingen van de kraak waren volgens de procureur al in 2001 begonnen met de diefstal van het paspoort van Carlos Flomenbaum. Op zijn naam had Yehuda M. in 2005 rekeningen geopend en een kluis gehuurd bij de bank. Zes maanden voor de diefstal begon hij bijna dagelijks naar zijn kluis te gaan en kon hij zo het vertrouwen van de kluisverantwoordelijke winnen.

Hij ontfutselde hem informatie over de beveiliging en kon verschillende sleutels bemachtigen. Op 2 maart 2007 ging hij met 21 kilo ruwe en geslepen diamanten aan de haal. Het parket liet een robotfoto van Flomenbaum circuleren en het waren de Amerikaanse autoriteiten die cruciale informatie aanreikten.

ABN Amro en enkele bestolen kluiseigenaars stelden zich burgerlijke partij en vroegen een provisionele schadevergoeding.

Op 16 november velt de correctionele rechtbank het vonnis.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig