Meer investeren in het openbaar vervoer. Dat is volgens reizigersorganisatie TreinTramBus (TTB) het beste alternatief voor de Lange Wapper om de mobiliteitsproblemen in Antwerpen aan te pakken.

'Zowel trein als tram kunnen een veel groter deel van de vervoersstroom naar Antwerpen opvangen, en zo een verkeersinfarct voorkomen', zo stelt Erik Heylen van TTB in een persbericht.

Volgens Heylen kan er met de bestaande infrastructeur en met beperkte investeringen al heel wat gebeuren om meer mensen naar Antwerpen te vervoeren. 'De voorstadstrein kan daarbij de hoofdrol spelen. Zowel naar het noorden als naar het zuiden zijn nauwelijks investeringen vereist om een attractieve treindienst aan te bieden. Waarom krijgt Antwerpen geen GEN (Gewestelijk ExpresNet, nvdr) zoals Brussel?'. Het GEN voorziet in snellere en frequentere treinverbindingen in een straal van 30 km rond Brussel.

Ook de tram kan volgens Heylen een grotere rol spelen. De TTB wijst op de tramtunnel onder de Turnhoutsebaan die al tientallen jaren niet gebruikt wordt. 'Nu de Lange Wapper weggestemd is, vragen we om de geplande ingebruikname van de tramtunnel te versnellen', aldus Heylen.

TTB pleit ook voor een geïntegreerd openbaar vervoer en voor een busnet dat meer op het treinaanbod is afgestemd.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig