VN verklaart honderdduizenden stemmen voor Karzai ongeldig
Hamid Karzai Foto: afp

Er lijkt maar geen einde te komen aan de electorale crisis in Afghanistan. De Onafhankelijke Kiescommissie weigert om de bevindingen van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties te accepteren. Die heeft de verkiezingsresultaten in 210 stembureaus ongeldig verklaard.

De Electorale Klachtencommissie van de VN publiceerde vandaag haar rapport over haar onderzoek naar fraude bij de Afghaanse presidentsverkiezingen. Het zegt daarin dat er 'duidelijke en overtuigende bewijzen' zijn van fraude in 210 stembureaus, goed voor honderdduizenden stemmen. Een Amerikaanse organisatie van verkiezingswaarnemers zegt dat de regerende Afghaanse president Hamid Karzai na aftrek slechts 48 procent van de stemmen overhoudt, wat een tweede stemronde zou betekenen.

De Onafhankelijke Kiescommissie - die wordt gedomineerd door aanhangers van Karzai - verwerpt de bevindingen van de VN-commissie. Volgens de Afghaanse wet heeft de VN-commissie het laatste woord over klachten, maar de Onafhankelijke Kiescommissie is van mening grote delen van het onderzoek met succes te kunnen aanvechten.

Obama dreigt

Door de bevindingen van de VN is de angst ontstaan dat Karzai zich helemaal uit de verkiezingsstrijd terugtrekt, zodat de formatie van een regering weer langer op zich laat wachten. Totdat er een geloofwaardige regering is ingesteld willen de Verenigde Staten geen extra troepen naar het land sturen, liet president Barack Obama al weten.

Een voortgaande crisis brengt daarnaast politieke onrust met zich mee. Honderden aanhangers van Karzai gingen in het zuiden van Afghanistan de straat op om duidelijk te maken dat zij een tweede stemronde niet zullen accepteren.