'DSB is kapotgemaakt'
Dirk Scheringa is niet alleen voorzitter van DSB Bank maar ook van voetbalclub AZ, die vorig jaar landskampioen werd. Guus Dubbelman/Hollandse Hoogte Foto: © Guus Dubbelman

"We zijn helemaal niet failliet, we zijn kapotgemaakt." Dat zegt voorzitter Dirk Scheringa van DSB Bank in een toelichting bij de uitspraak van het faillissement.

Volgens Scheringa kost het faillissement van de bank de Nederlandse samenleving 1,5 miljard euro.

Scheringa weerlegde de bewering van de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos dat zijn bank geen last zou hebben gehad van de kredietcrisis. "We moesten hogere rente betalen. Op een normale markt hadden we met gemak 100 miljoen euro kunnen aantrekken", aldus Scheringa.

Als Bos zelf dat bedrag had voorgeschoten, had DSB daarmee ook gered kunnen zijn, volhardde Scheringa. "Het is krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren." 

"Aan het eind van de week heb ik alleen mijn huis nog", zei Scheringa over zijn eigen financiële positie. Hij ziet wel mogelijkheden op andere manieren geld te verdienen. Zo wil hij een boek schrijven, een film maken en lezingen gaan houden. Ook sluit hij politieke ambities niet uit. 

Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt in een reactie op het faillissement dat er op verschillende manieren naar een oplossing is gezocht voor de bank, maar dat de risico's voor de belastingbetaler onaanvaardbaar groot waren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig