De minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Karl-Heinz Lambertz, heeft maandagvoormiddag de drie niet-benoemde burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem ontmoet. De drie vragen Lambertz om een belangenconflict in de dienen tegen het Vlaamse wetsvoorstel over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

De drie burgemeesters hadden zelf om de ontmoeting gevraagd. 'Mijnheer Lambertz is een erg wijs man. Hij analyseert de situatie op een filosofische manier', zei Damien Thiéry, de burgemeester van Linkebeek, na de vergadering.

Met zijn twee collega's maakte Thiéry Lambertz duidelijk dat hun niet-benoeming niets te maken heeft met de splitsing van BHV - de drie hadden bij meerdere verkiezingen oproepingsbrieven in het Frans rondgestuurd, wat indruist tegen de taalwetgeving. Maar de drie haalden wel argumenten aan om Lambertz ervan te overtuigen een belangenconflict in te roepen. 'De toekomst van het land is bedreigd als deze splitsing wordt gestemd. Bovendien geeft het bevriezen van de procedure de politici meer tijd om een goede beslissing te nemen', aldusThiéry.

Eerder ontving Lambertz ook al een delegatie van de N-VA en enkele Vlaamse burgemeesters uit Halle-Vilvoorde. Vanavond zitten de Duitstalige partijen om 19 uur samen om het dossier te bespreken. Morgen trekt Lambertz dan naar Vlaams minister-president Kris Peeters. Het Duitstalig gemeenschapsparlement komt op 26 oktober bijeen.